tisdag 24 februari 2009

Hur kunde de?


Välja min namnsdag som förlovningsdag. Det pågår en konspiration mot oss republikaner!
Fy skäms Daniel och Victoria!

måndag 23 februari 2009

Jukka och Pekkas protestvisa.

Den här visan är något inaktuell. Den kom till i somras när bensinpriset sprängde 15 kronors vallen. Men lagom till semestern är den säkert aktuell igen. Därför vill Jukka och Pekka mana till kamp!

torsdag 19 februari 2009

Gasmask


Odörproblemet kan snart vara ur världen. Nu har jag nämligen varit på fortbildning i jobbet och utprovat en personlig gasmask. En välsignad gåva från landstinget. Tack!


tisdag 17 februari 2009

Böcker jag önskar läsa i år

Profeter, kärlek och ond bråd död. – Gamla testamentet läst av ett Guds barnbarn/Stellan Ottosson

Den bästa av världar/Ulf Danielsson

Tintin till sjöss-utställningsbok/Yves Horeau

Fysik för filosofer-den moderna fysikens idevärld/Raymond Snijders

En skruv lös?-Galenskaparna och after shave, en sannsaga/Viveka Hagnell

torsdag 12 februari 2009

Grattis Tintin!


I januari fyllde den anspråkslöse journalisten Tintin 80 år och med det här inlägget vill jag passa på att framföra en hyllning till denna figur som betytt väldigt mycket för mig. Som liten älskade jag Tintin och än idag drabbas jag då och då av längtan att få sluka ett album. Idag betyder en stunds Tintinläsning avkoppling och trygghet. I min barndom gav mig Tintin allt jag behövde. Därhemma på sängen i pojkrummet fick jag resa runt hela världen genom hans äventyr. Äventyren har en otrolig dramatik samtidigt som de är bildande vad gäller geografi, historia, politik och religion, egentligen allt som har med livet att göra. Ja, utom kvinnor och kärlek möjligtvis, men på den tiden var ju inte sånt det viktigaste i livet. Tack vare Tintin har jag fått resa till månen, tagit mig igenom Himalayas bergmassiv och träffat snömannen, besökt inkafolket i Peru, opiumbarer i Shanghai, kämpat sida vid sida med gerillarörelser i sydamerika, varit nära jordens undergång i norra ishavet mm. Äventyren och flykten in i en annan värld var det som främst lockade mig som barn. Idag är humorn kanske den största behållningen, främst tack vare den burleske kapten Haddock och den lomhörde och förvirrade proffessor Kalkyl som med sina repliker och slapstick ständigt roar mitt sinne.

Låt mig få avsluta med några ord som seriens skapare Herge fällt som jag själv är beredd att skriva under på;




"Jag tecknar för barnet jag en gång var och som jag fortfarande är. Jag har accepterat att jag inte är felfri. Man slutar aldrig att utvecklas"


Grattis och tack Tintin för allt!


En annan som jubilerar i år är Charles Darwin. Bli inte förvånade om framtida blogginlägg kommer att skrivas i både Tintin och Charles anda.

onsdag 11 februari 2009

fredag 6 februari 2009

Heja kärnkraft!

Hej! Mitt namn är Maud Olofsson. Jag tycker vi ska ha kärnkraft för jag tänker på våra barn och barnbarn. Och sen förstås generationerna som följer efter dem i sisådär hundratusen år. Nu beskyller gräsrötterna mig för att jag sviker centerns ideal. Men herregud! Vi kan väl inte riskera alliansens samarbete och mitt inflytande för några sketna kärnavfallstunnor! Nej, folk oroar sig så mycket. Det där med slutförvaringen löser säkert våra barn och barnbarn. Jag tänker på dem.

Fem värsta odörerna

Okej Danne Dizel! Jag hänger på listtrenden. Fem värsta odörerna:

1. Äggfis
2. Rutten fisk
3. Tåbira
4. Ovädrad fyllekvart
5. Vitlöksrap

måndag 2 februari 2009

Vårt ursprung?


Ni som är från andra landsdelar och läser det här kanske inte riktigt tar debatten om skapelse och evolution på allvar. Ni kanske ser kreationister som några enstaka marginaliserade stollar. Så är det naturligtvis om man ser till landets befolkning i stort men på den platsen jag bor är debatten högst levande, mitt i bibelbältet som jag lever. Med kreationist menar jag i det här fallet någon som tror ordagrant på skapelsen så som den står i bibeln. Har genom åren, haft diskussioner med förespråkare för denna världsåskådning. Första gångerna redan i högstadiet på Vitalaskolan i Vetlanda. På den tiden fördes väl debatten mer i form av verbal pajkastning. Mognaden och argumentationsförmågan har förhoppningsvis utvecklats i positiv riktning sedan dess. För någon vecka sedan hade jag en diskussion med en av dessa förespråkare. Högt i tak är det och vi respekterar varandra men åsiktsmässigt skiljer det stundtals ljusår mellan oss. Samtalet spretade åt alla möjliga håll men vi berörde bland annat jordens tillblivelse, ålder och sanningshalten i evolutionsteorin. En vanlig argumentationsteknik från kreationister brukar vara att de gärna lanserar vetenskapliga argument för att evolutionsteorin är felaktig. I det här fallet handlade det exempelvis om att C 14 -metoden hade bevisats vara oduglig. En teknik som för övrigt inte alls används för att bestämma jordens ålder. Andra exempel kan handla om att ett ozonlager inte kan bildas i vår atmosfär. Det ska tydligen vara fysikaliskt omöjligt och detta ska vara bevisat vilket måste betyda att gud har varit där och pillat dit det i efterhand. Problemet med sådan argumentation är ju att du i princip måste vara fysiker, geolog, astronom och kemist på en och samma gång för att kunna bemöta den. Därför brukar jag nuförtiden bemöta dessa argument med att "ge mig en vecka att läsa in mig på ämnet". Den här gången fick jag dock äran att ta del av den andra sidans litteratur. Min meningsmotståndare försåg mig med boken "Vårt ursprung" författad av kreationisten Mats Molén. Jag förmodar att han på nåt sätt ville öppna mina ögon och jag måste, efter att ha läst boken, medge att det lyckades! Ja, alltså. Jag har inte blivit kreationist utan jag har insett (vilket jag tidigare bara förmodade) att alla dessa "vetenskapliga" argument inte är annat än nonsens, rappakalja, pseudovetenskap, you name it. I boken lanserar författaren en för mig helt ny teori, "katasrofism", som bygger på att jordens nuvarande utseende är resultatet av en stor översvämningskatastrof (historien om noaks ark) och att jordens ålder med starka vetenskapliga belägg är ca 10000 år. Han medger dock att det har funnits en istid men att denna har skett under de senaste 10000 åren. Konstigt, för mig veterligen står det inget om någon istid i bibeln. Rätta mig om jag har fel ni som är bibelkunniga.

För den som bara är det minsta studerad i vetenskapliga metoder räcker det dock med att läsa bokens litteraturlista för att förstå att boken inte är något annat en ett propagandaverktyg. I boken som lanseras som fjärde omarbetade upplagan (år 2000) förklarar författaren i förordet att boken nu är uppdaterad med de senaste forskningsrönen. En snabb översikt i litteraturlistan ger mig dock informationen att de flesta källhänvisningarna refererar till litteratur från 70 och 80-talet. Boken skulle vid en vetenskaplig granskning således dömas ut enbart på källkritik! Och det behöver man ju inte vara naturvetare för att förstå.
Vem är då Mats Molén?

Ja, en enkel google-sökning ger mig informationen att han är en av Sveriges mest kända kreationister. Geovetare och ämneslärare i NO-ämnen, flitigt anlitad av kristna kyrkor och organisationer. 2001 blev han utsedd som "årets förvillare" av föreningen "vetenskap och folkbildning". Med stor iver verkar han se som sin livsuppgift att lägga fram bevis för att vetenskapen kan förenas med skapelseberättelsen. Det är just detta som är det absurda. Vetenskapen syfte är ju ett helt annat. Nämligen att förstå och förklara världen som vi upplever den helt oberoende av någon gudshypotes. Däremot har ju gudshypotesen fått revideras ett antal gånger genom vetenskapens framsteg och det är väl just det som är problemet för kreationisterna antar jag.

Det råder ingen konflikt mellan andlighet och vetenskap. Det är två väsensskilda begrepp. Tro är precis vad det är. Tro och ingenting annat. Vetenskapliga teorier är inte heller någon absolut sanning. Men en vedertagen teori baserar sig på sannolikheter utifrån insamlad fakta genom experiment och observationer och där har exempelvis evolutionsteorin bekräftats gång på gång. Forskarvärlden ingår inte i någon jättekonspiration mot religionen. De vill er inget ont, jag lovar. De som blir forskare blir det för att de är nyfikna och vetgiriga individer och vill ägna sitt liv till att förstå något om världen de lever i. En del av dem är religiösa och har en gudstro men de flesta är det inte.
Jag ser gärna kommentarer och debatt kring det här inlägget men efter det kommer jag nog lämna religionsfrågorna för ett tag, om jag kan...