torsdag 28 augusti 2008

Hälsoveckan

Tänkte jag skulle passa på att göra lite pr för hälsoveckan i Sävsjö som börjar fredag 29/8. Den kallas hälsoveckan fast den egentligen pågår två veckor. Under denna tid är det tänkt att vi Sävsjöbor ska lämna sofflocket och bege oss ut för att delta i en uppsjö av olika aktiviteter som främjar hälsan. Vårdcentralen ska ha "öppet hus" och på apoteket kan du räkna ut ditt BMI och mäta kroppsfett på specialvåg. Om dessa mätningar ger ett nedslående besked kan du raskt springa bort till kulturhuset och anmäla dig till stadsloppet och därefter slinka in på konditori Stures eller Melins där de erbjuder hälsomacka! Jo, de kan nog behöva kompensera för alla gräddbakelser de serverat genom åren.

På biblioteket kan du gå på föreläsning under rubriken "Du blir vad du äter"

Herregud! Är det verkligen så? Då tänker jag aldrig mer äta marulk.



Förresten så behöver du inte gå till apoteket för att räkna ut ditt BMI. Du delar bara din vikt med det tal du får ut av längden i kvadrat. För några år sedan skrev jag en låt som behandlar detta ämne. Om hur vår tids kroppsfixering egentligen inte är annat än jakt på ett gyllene medeltal. Du kan lyssna på den här med en inspelning av gruppen Kameleont.

måndag 25 augusti 2008

Sävsjö expanderar

Sävsjö har fått en ny gata, eller rättare sagt ska få. Den ska ligga här någonstans och har fått det högst orginella namnet Sjövägen. Denna gata är resultatet av en prestigefråga hos KD i Sävsjö med kommunalrådet i spetsen. Frågan har dragits i långbänk och överklaganden har skett ända upp till regeringsrätten.

Kristdemokraterna anser nämligen att detta är det bästa sättet att locka nya invånare till kommunen och expansionen pågår nu för fullt med två sålda tomter. Att priserna på begagnade villor i Sävsjö ligger ca 1,5 miljoner under priset för en nybyggd har ingen som helst betydelse i sammanhanget. Tron på att folk ska strömma till Sävsjö på grund av dessa sjönära tomter är så stark att projektet ska genomdrivas till varje pris.

Förmodligen finns det väl snart inte en enda sjö i kommunen som undgår exploatering eftersom vår nuvarande regering vill luckra upp reglerna för strandskydd.

Vad gör då politikerna för oss som redan bor i Sävsjö?

Ja, fråga förslagsvis de som bor i det kommunala fastighetsbolaget Sävebos lägenheter. Fastigheterna är så dåligt underhållna att det nuförtiden regnar in i en del av dem. Intresset för upprustning är från kommunens sida lika med noll eftersom man hellre vilja sälja husen. Trots att det i detta område bor väldigt många nyinflyttade, företrädelsevis nysvenskar med utländsk bakgrund. Men en sak har de ju gemensamt med de som bygger nytt på Sjövägen. De får vakna på morgonen med vattnet tätt inpå sig.

Hur gick det egentligen till när kommunalrådets övertygelse om sjönära tomters förträfflighet också blev majoriteten i kommunfullmäktiges övertygelse? Kanske finns svaret i nedanstående klipp från den senaste Sävsjörevyn.


lördag 23 augusti 2008

Efter startskottet...

...börjar prövningen. Se bara på Sanna Kallur. Gränsen mellan fiasko och succe är hårfin. Alla kan känna igen sig i en besvikelse. Sannas tårar blev allas tårar och i sådana stunder behöver vi nåt att projicera vår ilska på. I det här fallet fick det bli SVT-reportern som plågade Sanna med en alltför lång intervju. En sund reaktion kan tyckas men när kvällstidningarna lanserar tittarstormen lyser i alla fall min varningslampa för hyckleri alltför stark.

Men hallå reportrar! Har ni glömt vilken blaska ni skriver för? Eller har ni drabbats av ett plötsligt uppvaknande och blivit djupt engagerade i frågan om massmedias bristande respekt för integritet? Intressant i så fall.

Om den här bloggen blir besvikelse eller succe återstår att se. I vilket fall lär besvikelsen inte bli lika kollektiv som Sannas för det skulle innebära att jag hade flera hundra miljoner läsare. Men man vet ju aldrig.

torsdag 21 augusti 2008

Att skriva

Just nu pågår OS om det är någon som har märkt. Idrottare i elitskiktet känner till vikten av noggrann uppvärmning för att kunna maxprestera. Som bloggare är jag nu i uppvärmningsfasen. Skrivit har jag gjort ända sedan jag var liten men har aldrig haft kravet på mig att leverera något tänkvärt i korta tidsintervaller som ju en läsvärd blogg innebär.

Jag har alltid drömt om att skriva något storartat och för första gången har jag alltså chansen att nå ut till hela världen. En som redan har gjort det är Bruce Springsteen som jag nyligen träffade på Ullevi. Han har ju lyckats med att lyriskt beskriva sina hemtrakter så att de för oss lyssnare framstår som oerhört intressanta, närmast mytiska. I själva verket längtade han ju som tonåring bort därifrån liksom tonåringarna ofta gör där jag bor.

Som lokal revyförfattare har jag levererat en del miljöbeskrivningar av min hemort. I dessa sammanhang blir de dock gärna av det lätt ironiska slaget även om det kommer från hjärtat, jag älskar ju Sävsjö. Men hur jag än vänder och vrider på det kan jag ändå inte få det till annat än parodi.

Vad blir min hemorts motsvarighet till "Jersey state line"?

"Sävsjö kommungränsen"?

Nej, det går bara inte. Så snälla hjälp mig! Ge mig tips på klassiska platser i Sävsjö att besjunga.

Vem är Sävsjös svar på spådamen Madame Marie?

Var finns vårt Little Eden?

En motsvarighet har jag dock själv kommit på. "Making love in the dirt at greasy lake" måste ju naturligtvis bli "Gräsare på Kalvaberget". Har aldrig själv fått uppleva detta eftersom jag inte bodde här som tonåring men jag har ju hört desto fler lätt skrytsamma historier om denna företeelse.

Nähä, nu är det nog dags att gå och stretcha lite. Snart går startskottet.

onsdag 20 augusti 2008

Vem vill läsa det här?

För trettio år sedan förändrade människor världen, trodde de, genom att bli proggare. Tiden gick och två bokstäver byttes ut. Idag förändrar människor världen, tror de, genom att bli bloggare. Då gick man samman i kollektiv och strävade mot ett gemensamt mål, trodde man.
Idag sitter var och en ensam på sin kammare och formulerar sina egna mål, tror man. Saker och ting förändras. Mitt i detta sammanhang finns jag, en 60-talist uppväxt under progg och punk-eran och etablerad småstads familjefar under blogg-eran. Var ska detta sluta?
Naturligtvis med en nyöppnad blogg!
Leif GW Persson pallade att blogga i en vecka. Jag tänkte jag skulle försöka slå honom.

Välkommen!