onsdag 10 september 2008

Domedagen är nära?

Nu du brorsan, och alla andra med för den delen. Nu är det saker på gång. Lösningen på gravitationens gåta kan vara nära. Idag startar nämligen LHC-acceleratorn. Den har ingenting med Linköpings hockeyklubb att göra utan står för "Large hadron collider" och är en 27 kilometer lång partikelaccelerator. Här hoppas man bland annat hitta den så kallade "Higgspartikeln" som skulle ge stöd för att gravitoner existerar. En graviton är en förmodad budbärarpartikel för gravitationskraften. Teorin är att gravitonen, när den har utövat sin kraft, träder in i ett parallellt universum. Detta skulle i så fall förklara varför gravitationen är så mycket svagare än de andra krafterna. Är det inte spännande så säg?

Galna konspirationsteoretiker befarar nu att den nya acceleratorn kommer att förinta Världen. Hoppas vi får svaret på gravitationens gåta innan jorden går under.

Vill du veta mer? Klicka på länken.

http://www.bt.se/nyheter/universum-kan-bli-mindre-hemligt(843197).gm

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir väl som med all kunskap, ju mer man vet desto större blir frågeställningarna. Mänskligheten kommer säkert få nytta på något vis av all ny kunskap, kanske uppfinns det någon ny pryl som vi inte visste om att vi behövde i kölvattnet av partikelacceleratorn.
Det är nog bra att den del av mänskligheten som söker svar på alla livets och naturens gåtor har något att sysselsätta sig med. Medan vi andra jordnära typer kan lugnt luta oss tillbaka i solen och lukta på blommorna. Njuta av att vi faktiskt finns och lever oavsett partikelaccelatorer och hybrisjoner. Den där boken av Dan Brown är förresten en sorglig soppa av kvasivetenskap och religiöst svammel.
/Broder Daniel, Uroxe och bakåtsträvare.

Mattias Linder sa...

Har bara läst Da vinci koden och tyckte den var fruktansvärt överskattad. Det intressantaste med den var reaktionerna den väckte.
För övrigt finns det för mig ingen motsättning mellan att intressera sig för naturens gåtor och samtidigt njuta av livet.

/en jungfru som inte tror ett smack på kvasivetenskapen astrologi.

Anonym sa...

Mina söner kan tyckas vara mycket olika i många olika avseenden, men en sak har dom i alla fall gemensam. Den gemensamma nämnaren visar sig inte minst på denna blogg. Dom är nämligen högst diskussionslystna och gillar att slänga käft - precis som sin mor!

Anonym sa...

Vet inte om astrologi är värt att kallas vetenskap, men lite roligt är det ändå.
Fick väl någon sorts aversion mot ämnet fysik när jag var tvungen att lära mig Plancks formel utantill inför en tenta i livsmedelsteknologi. Vi använde den när vi skulle räkna ut hur lång tid det tog att frysa in en köttbulle. Kunde inte se någonting som hade med naturens gåtor att göra just då. Annars gillar jag kemi och fysik, det är ju grundstenarna i mitt yrke som kock fast på ett mer vardagligt och handfast sätt.
Undrar vad som händer om man kör två frysta köttbullar i partikelacceleratorn och krockar dem, kanske får man reda på meningen med livet och vår plats i kosmos då. (oj nu blev jag ironisk igen,förlåt)
Broder Daniel

Mattias Linder sa...

Trodde jag du visste som har läst livsmedelsteknologi. En krock mellan två frysta köttbullar i en partikelaccelerator resulterar i en kaloribomb...

Anonym sa...

Nu har partikelacceleratorn sprungit läck, kanske det blev ett svart hål trots allt.
/Daniel

Mattias Linder sa...

Ja, domedagen står för dörren...